Menjamah Gajah

Bagaimana anda menjamah habis hidangan seekor gajah?

Tidak mungkin dapat dibaham dengan sekali. Cuma dengan menggigit dan mengunyah sedikit demi sedikit kita akan mampu menghabiskan seekor gajah.

Kita boleh gunakan konsep yang sama untuk menyempurnakan tugas yang besar.

Pendekatan bahagi dan takluk, atau dikenali dalam Bahasa Inggeris sebagai ‘divide and conquer’ adalah satu cara yang sangat bagus digunakan apabila kita berhadapan dengan satu tugas yang kelihatan sangat besar.

Janganlah panik dan keliru jika anda dipertanggungjawabkan dengan satu tugas yang anda rasa sangat membebankan anda.

Ambilah sedikit masa untuk memahami apa yang diperlukan olehtugas tersebut. Kemudian di atas sekeping kertas, bahagikan tugas tersebut kepada bahagian-bahagian yang kecil.Setiap satu bahagian ini adalah bahagian yang anda boleh habiskan tanpa menghadapi banyak kesukaran.

Dengan menyempurnakan setiap bahagian kecil anda akan dapati tugas yang kelihatan besar tadi selesai.

Sebagai contoh, katakan anda ada laporan kewangan tahunan yang mesti dibuat. Anda boleh bahagikan laporan tersebut kepada empat penggal, pengenalan dan kesimpulan. Seterusnya empat penggal ini anda boleh bahagikan kepada 3 bulan setiap penggal dan bertindak untuk menghabiskan satu bulan pada satu masa sehingga satu penggal itu habis. Ulangi proses ini sehingga semua keempat penggal selesai berserta bahagian pengenalan dan kesimpulan.